Poctivý perník nejen na víkend


Krásný (ještě) listopadový víkend,

čas neúprosně běží a nám už se pomalu listopad chýlí ke konci. Brzy tu bude advent a s ním i mé oblíbené pečení vánočního cukroví, a co nevidět Štědrý den a nový rok. Uvědomuji se, že i v této složité situaci se čas nedá zastavit ani zpomalit, což mě trošku děsí. Nevím jak vy, ale já od března 2020 jakože ,,nežiju''. Některé dny si užívám ze všech sil a některé zase pro změnu proflákám na plné čáře. Ale to má snad každý z Vás (teda doufám...).

Z naší Kettynky (kdo neví, tak je to naše fenka) se teď na nějakou dobu stalo miminko (byla na operaci), takže se o ní musíme více starat a já pořád chodím do školy. Proto, když už se našla nějaká chvilka volna, tak jsem ji využila a upekla pro nás perník na víkend. 

Perník mám hodně spojený s mým dětstvím, kdy u nás býval docela často. Když jsem byla malá, tak jsme v bytě, kde jsem bydleli měli takový zelený pekáč do kterého jsme vždycky perník dělali. I když už ten zelený nemáme, máme černý, ve kterém děláme kuře (nebo cokoliv jiného), ale v mých vzpomínkách tam vždycky bude čerstvě upečený perník posypaný cukrem. I proto, že jsem si chtěla zavzpomínat, jsem si udělal perník do pekáče.

Posledních pár let sleduji, že hodně lidí řeší, jak se stravuje. Je to věc každého z nás. Já to mám tak různě, samozřejmě se snažím mít vyvážený jídelníček, ale jsou prostě dny kdy to potřebuju a dám si nějakou tu ,,prasárničku''. Docela se snažím si některé recepty postavit podle mého uvážení, aby to bylo zdravější. Na internetu najdete spoustu receptů na zdravější perník.
Ale tento perník vždycky byl, je a budu takový jaký je.....méně zdravý, ale za to ten poctivý. 

A teď už co budeme potřebovat..... (1 hrnek = 250 ml)


ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladká mouka
3/4 hrnku cukru (použila jsem třtinový)
2 vejce
3/4 hrnku oleje
1,5 hrnku mléka
1 kypřící prášek do perníku
1 lžička kypřícího prášku (sody)
přidala jsou i koření na perník
2 lžíce kakaa
pečící papír/ hrubá mouka a máslo na vymazání

navíc:
3/4 hrnku ořechů (nasekané/namleté)
3 jablka

na ozdobu:
čokoládová poleva
ořechy
kokos
marmeláda
arašídové máslo
.
.
.


Postup není vůbec náročný.....opět nám stačí smíchat všechny suroviny dohromady.

Kdybych Vám mohla dát radu z vlastní zkušenosti. Babička mě vždycky učila, abych vždy dávala mouku a do ní zamíchala kypřící prášek nebo sodu. Nevím kolik je na tom pravdy, že to potom lépe vzejde, ale pokaždé se mi to povedlo.

Takže si smícháme obě mouky, kypřící prášek do perníku a lžičku kypřícího prášku do pečiva nebo sody. Vím, že se asi divíte proč ještě kypřící prášek. Ale je to docela velké množství mouky na jedno balení. 

Dále přidáme dvě polévkové lžíce kakaa, (záleží na vás kolik kakaa přidáte, jestli chcete mít perník tmavý nebo spíše světlejší), komu nevadí ořechy může přidat nasekané nebo namleté, cukr (v mém případě třtinový) a nakonec jsem přidala i koření na perník.


Vše promíchám vařečkou a začneme přidávat tekuté suroviny.
Do suché směsi přidáme mléko, vejce a olej, a vše důkladně promícháme vařečkou a nebo použijeme ruční šlehač.
                                                                                                                                                              
Těsto by mělo být jemné, žádné hrudky. Měla jsem doma 3 jablka, která jsem chtěla nějak zužitkovat, takže jsem si je oloupala a poté nastrouhala. 

                           
Opět jsem vše důkladně promíchala. 

Uvidíte jaká bude konzistence těsta. Kdyby bylo moc tuhé, přidejte více mléka, pokud moc řídké, přidejte mouku. 

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Pekáč jak už jsem psala používáme i na něco jiného a nechci, aby se při krájení zbytečně poškrábal zvolila jsem varientu s pečícím papírem. Pokud máte raději plech/pekáč vymazaný, vymažte si máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijeme na pekáč/plech, vyrovnáme, aby bylo těsto rovnoměrně rozložené a vložíme do předehřáté trouby.


Pečeme na 180°C po dobu 30-35 minut. Ale záleží na Vaší troubě, takže tato doba je pouze orientační.
    

Perník kontrolujeme píchnutím špejle (nesmí být mokrá). Pokud už je perník dopečen, vyndáme a necháme vychladnout. 

Po vychladnutí můžeme potřít polevou, posypat ořechy, kokosem nebo namazat marmeládou. 


•Dobrou chuť•

                   



         Vaness ♡    

Tip pro Vás:
Perník jsem si dala sobotu ráno k snídani s arašídovým máslem a borůvkami, bylo to opravdu výborné :)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdo vlastně jsem ??

Mrkvový dort alias ,,Mrkváč''