Podzimní koláč se jménem ,, APPLE PIE ''

 Ahoj všem podzimním milovníkům,

dneska bych se s Vámi chtěla podělit o můj první pokus koláče Apple pie ( i když jsou jablka z Česka a né z Anglie, jak jsem se dočetla, že by měly být). 

Já mám podzim hrozně ráda, jak se krásně zbarvuje listí, všude jsou  dýně a s tím přichází i čas svetrů, teplých ponožek a horkých čajů. 

Doufám, že tuto situaci, která nám tady panuje zvládáte, i když se asi s největší pravděpodobností stane, že nebude moc dělat vůbec nic. Já tu situaci zatím (docela) zvládám, teda alespoň si to myslím... Svůj čas mi zatím ještě vyplňuje praktická cvičení ve škole, občasné pečení a nově (do toho jsem se hodně zamilovala) háčkování.

Pro mě podzim a jablka patří neodmyslitelně k sobě a právě proto jsem se rozhodla pro tento recept.

Recept jsem měla od babičky, která z těsta (které jsem použila na tento koláč) dělá takové řezy, kdy je postup úplně stejný, jen tam místo jablek přidává domácí rybízovou marmeládu. Ačkoliv měla babička recept na celý plech, a já chtěla dělat těsto jen na dortovou formu (průměr 28 cm) ,,asi" jsem si s mojí horší matematikou špatně spočítala, kolik ingrediencí budu potřebovat. Zkrátka se stalo, že jsem těsta měla méně než bych potřebovala. Ale i přes to, že se tomu tam stalo, měl koláč úspěch (i když byl lehce na lžičku :D ) a já věřím, že příště už se mi (i těm, kdo si ho upečou) povede ještě lépe.

Tak a jdeme na to.....

Jak už jsem psala, počet ingrediencí zde napíšu jiný (větší) než jsem dělala já.

Co budete potřebovat:


Těsto:

350 g hladké mouky

1x kypřící prášek do pečiva (nebo 2 pol. lžíce sody)

150 g másla (změklé)

1 vejce

4 lžíce cukr (já použila třtinový)

citronová kůra

(šťáva z půlky citronu)

Náplň:

přibližně 8 větších jablek

skořice

cukr

nasekané ořechy


Navíc:

strouhanka

ořechy


A teď už jak na to.....

Postup toho receptu je velmi jednoduchý. Stačí jen všechny suroviny na těsto smíchat a tím bude těsto vytvořené. 

                 

Těsto by nemělo příliš lepit, být moc ,,suché" ani tuhé. Pokud tomu tak bude, přidáme trochu mouky nebo trošku másla. Jestli Vám těsto bude připadat moc měkké, dejte ho na chvíli do lednice.

Mezitím si můžete připravit jablka do náplně. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na slabé měsíčky. Pokud nechcete jablka krájet, lze je také nahrubo nastrouhat.


Troubu si přehřejte na 160°.

Poté co už se bude s těstem dobře pracovat, rozdělte si těsto na dva díly. První díl (2/3 celého těsta) použijeme na dno koláče a zbylou 1/3 těsta na mřížky.


Začněte s větší částí těsta. Můžete si vybrat ze dvou možností co pro Vás bude lepší, jestli: 

1) těsto do formy vymačkat (i okraje formy)

nebo

2) vyválet si těsto bokem a poté vložit do formy.


Pokud Vám bude připadat, že máte těsta na spodní část málo, nebojte se přidat ještě těsto z druhé části, přeci jen, spodní strana je důležitější.

TIP! Když už máme těsto ve formě, posypte ho strouhankou. Díky tomu docílíte, že i když jablka pustí šťávu, nebude koláč mokrý.


A teď jsou na řadě jablka. Vyskládejte je do formy (můžou být ve dvou patrech), posypte skořicí s trochou cukru (cukru stačí opravdu jen malinko). Já jsem je ještě posypala nasekanými ořechy, ale (pokud máte ořechy rádi) můžete je přidat až úplně nakonec.


Na vrstvu jablek vytvořte mřížky ze zbylého těsta. Mohou to být proužky, válečky....nebo také zakrýt celou plochu jablek. Je to jen na Vás. Když už máme hotovo, celý koláč posypeme ořechy.


Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180° po dobu asi 35-40 minut. Doba je u každé trouby individuální, koláč je hotov, až bude těsto krásně zlatavé.


TIP! Jestli jsou tady nějací milovníci opravdu sladkého koláče, po upečení můžete polít javorovým/čekankovým sirupem nebo posypat moučkovým cukrem.




Přeji Vám dobrou chuť a pevné zdraví.


                                               Vaness ♡ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdo vlastně jsem ??

Poctivý perník nejen na víkend

Mrkvový dort alias ,,Mrkváč''