Mrkvový dort alias ,,Mrkváč''
Přeji Vám krásnou sobotu,
už je to týden, co jsem vydala svůj první příspěvek. Doufám, že to moje ,,psaní" alespoň někoho zaujalo a přečetl to až dokonce.
Tento příspěvek už ale bude takového typu, jakým bych sem chtěla příspěvky přidávat.....formou receptů.
Dneska bych se s Vámi ráda podělila o svůj první mrkváč.
Nejdříve bych začala tím, že to není můj osobní recept, inspirovala jsem se na internetu, kde jsem našla asi dva recepty, které se mi líbily, spojila jsem je do sebe a vzniklo NĚCO jako mrkvový dort.
Co se týče surovin, je to jen takový ten základ, co si myslím, že každý z Vás doma najdete.
Na korpus jsem použila:
500g najemno nastrouhané mrkve
150g třtinového cukru
300g žitné mouky
200g jemně nasekaných vlašských ořechů
4 vajíčka
olej
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 čajové lžičky skořice
špetku soli
na krém:
750g tvarohu (polotučný z vaničky)
ztužovač šlehačky
½ čajové lžičky třtinového cukru
(můžete přidat i trochu citrónové šťávy)
Na pečení jsem použila formu o průměru 26 cm, do které jsem si na dno dala pečící papír, který jsem ,,zacvakla" a obstříhala kolem dokola. Zbytek formy jsem po stranách vymazala máslem a vysypala žitnou moukou.
Předtím, než jsem začala dělat těsto, nastavila jsem si troubu na 180°C a nechala krásně předehřát.
A teď už k samotnému postupu.
Nejprve jsem si chtěla nastrouhat mrkev, abych se s tím potom nezdržovala. Nakonec místo strouhání na struhadle, jsem si mrkev jen oloupala, nakrájela na menší kousky a dala do takového ,,pomocníka do kuchyně." Je to asi nějaký sekač (nevím..), který je vhodný skoro na všechno, a velmi ulehčí práci. Ořechy jsem si v něm taky nasekala a za pár minut jsem měla hotovou práci, kterou bych jinak dělala o několik minut déle.
Dále jsem si suroviny rozdělila na suchou směs a mokrou směs.
Žitnou mouku (nic se nestane, když použijete jinou mouku, já osobně peču s Pernerkou a nemůžu si ji vynachválit) jsem si smíchala s dvěma lžičkami kypřícího prášku a dvěma lžičkami jedlé sody. K suché směsi jsem přidala i 2 lžičky skořice, špetku soli a vše zamíchala vařečkou. Co se týče mokré směsi, začala jsem tím, že jsem si vyšlehala vajíčka s třtinovým cukrem, přidala olej a opět zašlehala. Poté jsem do mokré směsi začala zašlehávat tu suchou. Pokud se Vám stane (stejně jako mně), že bude těsto moct tuhé, můžete přidat trochu mléka. Když se směsi spojily a těsto bylo dobře vyšlehané, přidala jsem ořechy a mrkev a vše znovu důkladně promíchala.
Těsto jsem vylila do předem vymazané a moukou vysypané formy a pekla na 175°C asi 60 minut (záleží jak Vám trouba peče). Po několika desítkách minut se začalo těsto krásně zvedat. Dobře upečené těsto poznáte píchnutím špejle doprostřed formy. Pokud je špejle suchá můžete korpus vyndat, pokud je mokrá, ještě chvilku pečte a kontrolujte špejlí. Když už bylo těsto upečeno, vyndala jsem korpus z trouby a pokud Vám uprostřed vzejde těsto trochu více a přesahuje to přes okraj formy,po vyndání z trouby otočte celou formy na talíř dnem vzhůru. Docílíte tím, že se Vám těsto hezky vyrovná. Poté nechte korpus pořádně vychladnout.
Mezi tím co mi korpus chladl, jsem si připravila krém. Jen jsem smíchala 3 vaničky tvarohu a trošku třtinového cukru..... to je celý krém :). Můžete přidat i citrónovou šťávu, ale myslím si, že to není nutné.
Když už byl korpus vychladlý, vyndala jsem z formy a nařezala si to na tři díly (doporučuju si ho dát dnem vzhůru). Nařezávala jsem od shora, kdy by ten vrchní díl otočeného korpusu měl být nejsilnější, jelikož bude tvořit podstavu celého dortu. Pokud jsem měla 3 díly , začala jsem spojovat korpusy krémem, s kterým nemusíte šetřit, bohatě Vám vystačí.
Ta finální část je asi úplně na Vás jak si to uděláte, na ni nemůžete nic zkazit, prostě si ji uděláte, jak se vám bude líbit.
Já si dort slepila, obkroužila stěrkou, aby bych krém hezky uhlazený kolem dokola. Pak už jsem jen vzala nasekané ořechy, lístek máty a ...
MŮJ PRVNÍ MRKVÁČ BYL NA SVĚTĚ.
Snad jsem Vás trochu inspirovala a možná si ho taky někdy vyzkoušíte upéct.
Vaše Vaness♡
Komentáře
Okomentovat